Ce trebuie sa fac inainte de a deschide o afacere?

Cochetezi cu ideea de antreprenoriat sau chiar te-ai decis sa iti deschizi o afacere. Felicitari! Cu toate acestea, e bine sa faci cateva lucruri inainte de deschiderea efectiva a afacerii. Iata 10 dintre ele in randurile care urmeaza.

 

1.Identifica prima oara o oportunitate – Ideea de afaceri trebuie sa raspunda de obicei unei nevoi, constientizata, sau nu, de piata. Totusi ideea nu trebuie sa fie noua. Poate sa fie una existenta, usor imbunatatita. Sau mai mult imbunatatita. Poate sa fie chiar o idee deja folosita. Dar tu sa o implementezi mult mai bine. S-au scris multe carti pe acest subiect, ai de unde invata multe lucruri. Insa nu uita ca ideea e doar ca o samanta buna. Are nevoie de pamant, apa, conditii atmosferice si ingrijire ca sa se transforme intr-o recolta buna.

2.Informeaza-te– Odata ce te-ai hotarat ce vrei sa faci, informeaza-te cat mai mult despre acel domeniu. Afla informatii despre piata, furnizori, concurenta. Nu doar din tara. Dar si din afara. Resurse umane disponibile. Cum te poti extinde. Este scalabila ideea? Informeaza-te din orice sursa poti: internet, prieteni, concurenta potentiala. Citesteste-ne site-ul cap coada.

3.Planifica– Cu informatiile obtinute, fa-ti un plan de afaceri, chiar si primitiv, prin care sa-ti pui pe hartie ideile si sa incepi sa realizezi conexiuni intre informatiile pe care le-ai acumulat. In momentul in care vei demara, foloseste planul glisand informatiile din el. Fii flexibil, foloseste-l ca un agregator de informatii critice de care ai nevoie in orice moment. Evident ca la 6 luni planul de afaceri nu va mai arata deloc cu ce ti-ai facut prima oara. Insa te ajuta sa centralizezi informatiile si sa le pui intr-o forma logica usor de urmat si reactionat.

4.Identifica surse de finantare– Pentru orice idee de afaceri exista finantare. Daca evident, cauti suficient de mult. Studiaza sectiunea noastra de finantare si o sa te convingi. Si alege finantarea care ti se potriveste cel mai bine. Sau finantarile, pentru ca le poti combina. Ia in calcul la fiecare, avantajele si dezavantajele. Si evident, cum se incadreaza in planificare pe care ti-ai facut-o. Atentie insa. Nu trasnforma obtinerea finantarii intr-un obiectiv. Pe tine te intereseaza sa deschizi o afacere trainica, nu sa obtii o finantare cu riscul neglijarii unor aspecte la fel de importante in afacerea ta

5.Raspunde la intrebarea „de ce te-ar alege clientii pe tine si nu pe concurenta ta?”  Pentru ca, la prima vedere, concurenta ta are un avantaj major: deja are experienta, iar clientii stiu asta. Ce le poti oferi tu in plus? Avantajul tau competitiv, ca despre asta vorbim, nu trebuie sa tina neaparat de produsul sau serviciul tau. Poate sa fie ceva legat de serviciile post-vanzare, de modalitate de atragere a clientilor, de alte beneficii, de faptul ca zambesi frumos poate sau ca doar pe tine te gasesc pe piata

6.Testeaza-ti ideea – Pe bune – Nu te duce la prietenii tai sa-i intrebi daca ar cumpara clatite de la tine. Mergi la ei cu o tava de clatite si vezi daca si dau banii pe ele. Este o mare diferenta intre ”as cumpara (ce sa zic si eu acum, esti prietenul meu si vreau sa te simti bine)” si ”ia 5 lei de la mine pentru clatita aceasta delicioasa”. Aproape orice afacere se poate testa, initial, cu un prototip, pe un esantion mic de oameni. O carte interesanta, a carei recenzie o poti gasi pe site la noi, este The Lean Startup. O lectura de doar o zi care te va lamuri foarte bine in acest aspect.

7.Priveste imaginea de ansamblu– Acum ca ai o planificare si ai si o prima reactie cu piata, este timpul sa te dai 2 pasi inapoi sa vezi imaginea de ansamblu a afacerii. O afacere este un lucru extrem de complex. Inseamna piata, clienti, furnizori, angajati, marketing, management, motivare, fidelizare clienti, relatii cu statul, cu fiscul. Inevitabil iti va afecta viata personala. Vezi cum. Vezi cum te-ai simtit in tot procesul de pana in acest stadiu. Esti entuziasmat? Priveste imaginea de ansamblu si incearca sa identifici toate corelatiile intre informatiile pe care le-ai acumulat pana acum.

8.Acum te poti felicita! – Putini oameni sunt intreprinzatori. Necesita curaj si determinare sa devii un intreprinzator. Chiar si nebunie uneori. Insa intreprinzatorii sunt cei care schimba lumea. Uita-te in jurul tau, majoritatea lucrurilor pe care le vezi sunt rezultatul actiunilor unor intreprinzatori. In Romania, mai putin de 2,5% din populatie sunt intreprinzatori. O sa faci parte dintr-un club select si pentru asta trebuie sa te feliciti.

9.Infiinteaza-ti tu firma – Acum ca te-ai hotarat sa deschizi o firma, mergi tu si deschide-o. E foarte simplu. Ti-am pus deja la dispozitie aici un mic ghid. Este poate prima ta interactiune cu hatisul birocratic (in scadere, e adevarat) cu care te vei mai intalni. Sa fie asta botezul tau in antreprenoriat.

10.Nu asculta orbeste nimic din ce am spus – Ei bine, tot ce am spus pana acum nu este obligatoriu. Sunt niste reguli, de preferat de urmat, insa intreprinzatorii sunt in general persoane care isi fac propriile reguli. Ia ce ti se pare util si urmeaza-ti propria cale.

Iar in final, daca ti-au fost utile aceste informatii, cand vei ajunge intreprinzator de succes, nu uita sa raspandesti mai departe experienta pe care ai acumulat-o. Mai jos ai de asemenea inca 5 articole care trateaza in mare acelasi subiect, in caz ca vrei sa-l aprofundezi:

 

25 de lucruri pe care sa le stii inainte de a deschide afacerea de la Retaildec.com

6 lucruri despre inceputul in business de la AmericanExpress

21 de lucruri premergatoare unei afaceri oferite de cei de la Smarta

5 lucruri folositoare despre business sustinute de Forbes

50 de lucruri despre cum sa-ti pornesti propriul business de pe Nolo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2018 | SchimbamRomania. Designed by BrilliantDEVs.

X