Ce sunt stakeholderii?

In ultimul deceniu al secolului al XX –lea, cuvantul stakeholder a devenit din ce in ce mai folosit si defineste o persoana sau o organizatie care are interese intr-un proiect sau entitate. In procesul de decizie al institutiilor – incluzand marile corporatii, institutiile de guvernamant sau organizatiile non-profit – conceptul a ajuns sa includa toate partile care au un interes (sau parte: “stake”) in proiectele organizatiei. Conceptul include nu numai vanzatorii, angajatii si clientii ci si membrii comunitatii deoarece sediile sau fabricile lor pot afecta economia locala sau mediul.
 
Stakeholderii intr-o organizatie sunt indivizii si constituentii care contribuie, voluntar sau involuntar, la crearea valorilor si deci potentialii beneficiari la profit sau riscuri.
Pot fi stakeholderi:
  • Persoanele care nu sunt direct implicate in realizare dar care pot fi afectate ori pot influenta. In sectorul privat, exemplul ii include pe managerii care sunt afectati de un proiect, detinatorii proiectului, oamenii care lucreaza la proiect, departamentele interne care sprijina proiectul, departamentul financiar, furnizorii si chiar clientii.
  • Persoanele care sunt (sau pot fi) afectate de orice actiune a organizatiei. Exemple sunt parintii, copii, clientii, proprietarii, angajatii, asociatii, partenerii, contractorii, furnizorii. Orice grup ori individ care poate afecta sau poate fi afectat de realizarile obiectivelor grupului.
  • Persoane sau un grup cu interese in organizatie – succesul scopurilor propuse si in mentinerea viabilitatii organizatiei si produselor si serviciilor organizatiei.
  • Orice organizatie, entitate de conducere, sau individ care detine o parte sau poate fi afectat de poluare, conservarea energiei, reglementarile de mediu.
  • Un participant la efortul comunitatii, reprezentand un segment particular al societatii. Membrii consilului scolar, organizatiile de mediu, reprezentantii alesi, camerele de comert, liderii religiosi constituie exemple de stakeholderi locali

Exemple de stakeholderi: angajatii,comunitatile, shareholder-ii, investitorii, conducerea, furnizorii, sindicatele, grupurile industrial, asociatiile profesionale, grupuri de sustinere, angajatii probabili, clientii probabili, colectivitatile locale, colectivitatile nationale, publicul (comunitatea globala), competitor. Pentru ca fiecare stakeholder contribuie diferit la dezvoltarea afacerii, sunt anumite intrebari care pot fi adresate pentru a “evalua” importanța stakeholderilor:

  • Pe care dintre stakeholders, organiztţia ii priveste ca si prioritari, atunci cand vine vorba de satisfacerea nevoilor, intereselor si asteptarilor?
  • Interesul caror stakeholderi coincide cu interesul organizatiei?

Gasind un raspuns la intrebarile de mai sus, vei gasi si stakeholederii potriviti afacerii tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © 2018 | SchimbamRomania. Designed by BrilliantDEVs.

X