Mentoring
Ce este mentoratul?
Indrumare, consiliere, sprijin, ghidare spre dezvoltare, orientarea spre solutii, experiente trecute, integrare in comunitate, suport, comunicare, orientare, ghidare, ajuta la descoperirea potentialului propriu, facilitator al procesului de invatare, mediaza relatia dintre voluntar si tara gazda, rabdare, mediator, intermediar, rezolva situatiile de criza, intelegere.
Cum functioneaza mentoratul?
Gandeste-te la ceea ce vrei sa realizezi si la cum te va putea ajuta mentorul sa realizezi acest lucru. La baza relatiei de mentorat sta acordul dintre cele 2 parti prin care se precizeaza, obiectivele, modul de interactiune, etc; Mentorul va seta asteptari, va oferi sfaturi, experiente, feedback.
Unde gasesc un mentor?
Poti gasi un mentor in domeniul de business in care lucrezi, in reteaua de profesionisti pe care-i cunosti, printre prieteni, liderii grupurilor din care faci parte, printre profesorii pe care-i ai sau pe care i-ai avut sau chiar in familie. Important este sa faci o lista cu toate persoanele care le admiri pentru ca au ajuns acolo unde vrei sa ajungi, au realizat la nivel de excelenta ceea ce vrei si tu sa realizezi sau stiu exact cum ai putea sa faci si tu asta. Documenteaza-te despre aceste persoane inainte de a le propune sa devina mentori si evita eventualele conflicte de interese ce pot sa apara. Cel mai adesea mentoratul este o activitate pro bono (deci gratuita); Mentorul este cu siguranta o persoana ocupata care iti face favoarea de a-ti darui din timpul sau. Profita la maxim de acest timp si respecta efortul pe care-l face mentorul pentru tine, iar durata unei intalniri depinde de acordul stabilit initial cu mentorul. Undeva intre 20 si 60 de minute poate fi durata unei intalniri de mentorat. Bineinteles frecventa intalnirilor depinde din nou de acordul incheiat cu mentorul. Poate varia de la 2-3 intalniri pe luna pana la intalniri saptamanale sau chiar mai dese in functie de timpul pe care mentorul este dispus sa ti-l puna la dispozitie. Acest lucru se stabileste de la bun inceput. Daca este prima intanire discutia se va concentra pe obiectivul de atins sau elementul care constituie obiectul acordului de mentorat. Daca este vorba de o intalnire ulterioara discutia se va concentra pe progresele inregistrate si pe ceea ce doresti de la mentor pentru acea intalnire. In cazul in care crezi ca procesul de mentorat nu ti se potriveste sau ca relatia nu evolueaza intr-o directive buna este in regula si de bun simt sa informeze cealalta parte despre acest lucru. Atentie relatiile de mentorat se bazeaza pe sinceritate si fair play de la inceput pana la sfarsit!
Participarea la un curs de mentorat iti aduce urmatoarele beneficii:
- Dezvoltarea abilitatilor de invatare, analiza si reflective
- Imbunatatirea nivelului de cunostinte cu privire la organizatie si professional
- Crestrea nivelului de intelegere a vietii politice
- Crearea de oportunitati pentru ca voluntarul sa practice si sa aiba propriile experiente
- Cresterea vointei de a-si asuma riscuri
- Imbunatarirea autonomiei si independentei
- Accelereaza maturizarea
- Dezvolta abilitatile de a accepta criticile altora, considerandu-le constructive
- Asigura sprijin in rezolvarea problemelor
- Ofera oportunitati pentru a urma un model